Lutrija (zelena, ne Srbije)

24. januar 2006.

SupportTrio 2.50

Napisano pod: Struka — Meelosh @ 22:42

Danas je firma u kojoj radim izbacila na tržište najnoviju verziju software-a pod imenom SupportTrio 2.50.

Pored toga što sam bio zadužen za kompletnu preradu koda, bilo je potrebno uneti veliki broj novih opcija, da ne zaostajemo za konkurencijom. ;-)

“Fino parče softvera”, što bi rekli koleze iz Ameriku. ;-)

18. januar 2006.

Hacked by Mee10sh

Napisano pod: Neorganizovano — Meelosh @ 18:40

Danas sam morao da glumim hakera, kao onda (pamte neki) sa Neobee.net-om. :-)

Sef nam otisao na odmor, meni ostavio sifre za lokanu mrezu (ako nemamo neta da se ne ubijemo), ali nije za nase internet servere i ostale servise, jer nam u bazi na serveru stoje podaci o klijentima, serijski brojevi softvera, blablabla…

Svi znamo da sam ja zaduzen za program SupportTrio koji je, naravno, instaliran i na nasem sajtu jer nam je na njemu Support Center (u daljem tekstu SC). Sef ga je stavio jos dok je bio u RC1 statusu da bi klijenti videli da verujemo u nas sistem jer ga i mi koristimo iako je u RC. ;-) U medjuvremenu smo otkrili djumle problema i zastitili softver dodatno, dodali AJAX i stogod jos, ali se sef nije setio da update-uje.

I tako, ode sef, kad danas problemi… :-) Primetili smo da nam se SC primetno usporio vec oko podne… Muku smo mucili da resavamo pitanja klijenta pomocu softvera koji se vuce ko prebijena macka. Kolega je tek pred kraj vremena otkrio da je neki majmun poslao poruku sa laznog email naloga koji je maskirao da bude nalog naseg softvera, tako da je nas SC slao sam sebi emailove i tako igrao ping-pong sam sa sobom napravivsi ticket od preko 12.000 post-ova… :-)

Kada smo konacno shvatili gde je problem, doslo je na red ciscenje baze. Naravno, sve se to moze uraditi u softveru klikom na dugme Mark Ticket as Spam. Ali naravno, sef nam je administrator, a mi samo obicni smrtnici, te naravno niko nema potrebne privilegije… :-)

Onda sam ja morao da hakujem svoj program na serveru svoje firme… :-)

Nasao sam neku FTP lozinku koju koristimo za upload novih verzija softvera, konektovao se preko nje, pa strpao PHP skriptu koju sam morao da napisem a koja mi omogucava sve administratorske privilegije u folder koji jedini ima 777, pa da poteram tu skriptu sa neta. Sve u svemu, pola sata mucenja i posla, da bih na kraju dobio dozvolu da kliknem na jedan link… :-)

Nema sta, zastitio sam ga, svaka mi dala… Da nisam imao FTP lozinku, nikad ga ne bih obio… (hvalim se?! ma yok…)

Nije lako ovim ‘akerima… :-)

12. januar 2006.

Kad mačke nema…

Napisano pod: Struka — Meelosh @ 10:18

Miševi kolo vode?
Ma neeee… Miša kolo vodi! ;-)

Moj šef je od jutros zvanično na odmoru, a ja sam do kraja ove i cele iduće nedelje v.d. direktora… :-)

7. januar 2006.

Guverner

Napisano pod: Utisci — Meelosh @ 20:47

Pozdrav svima iz nove 2006. godine!

Zadnjih mesec dana bio sam prilično lenj i nisam mnogo privatnog vremena provodio za kompjuterom, pa nisam ni stizao da piskaram po blogčetu… :-( To će se uskoro promeniti.

Kao prvo, svim čitaocima želim uspešnu ovu 2006. godinu i srećan Božić.

Nego, današnja tema:
Sinoć sam bio u crkvi sa porodicom po badnjak i tako dalje gde sam video pola naših koji žive u Čikagu. Badnjak je delio guvernera Ilinoisa (marketinška priča), rukovao sam se sa čovekom i čestitasmo jedan drugom Božić… :-)
Velika čast, nema šta! Garant se sada hvali Čikagom kako me je konačno upoznao… :-) Neka, nek’ mu bude, ko zna, možda i on meni jednom zatreba u životu… hahaha :-)

Obećavam da ću uskoro pisati malo šire o tome kako je ovde, kako su protekli novogodišnji praznici, a do tada… :-)

Powered by WordPress