Lutrija (zelena, ne Srbije)

18. januar 2006.

Hacked by Mee10sh

Napisano pod: Neorganizovano — Meelosh @ 18:40

Danas sam morao da glumim hakera, kao onda (pamte neki) sa Neobee.net-om. :-)

Sef nam otisao na odmor, meni ostavio sifre za lokanu mrezu (ako nemamo neta da se ne ubijemo), ali nije za nase internet servere i ostale servise, jer nam u bazi na serveru stoje podaci o klijentima, serijski brojevi softvera, blablabla…

Svi znamo da sam ja zaduzen za program SupportTrio koji je, naravno, instaliran i na nasem sajtu jer nam je na njemu Support Center (u daljem tekstu SC). Sef ga je stavio jos dok je bio u RC1 statusu da bi klijenti videli da verujemo u nas sistem jer ga i mi koristimo iako je u RC. ;-) U medjuvremenu smo otkrili djumle problema i zastitili softver dodatno, dodali AJAX i stogod jos, ali se sef nije setio da update-uje.

I tako, ode sef, kad danas problemi… :-) Primetili smo da nam se SC primetno usporio vec oko podne… Muku smo mucili da resavamo pitanja klijenta pomocu softvera koji se vuce ko prebijena macka. Kolega je tek pred kraj vremena otkrio da je neki majmun poslao poruku sa laznog email naloga koji je maskirao da bude nalog naseg softvera, tako da je nas SC slao sam sebi emailove i tako igrao ping-pong sam sa sobom napravivsi ticket od preko 12.000 post-ova… :-)

Kada smo konacno shvatili gde je problem, doslo je na red ciscenje baze. Naravno, sve se to moze uraditi u softveru klikom na dugme Mark Ticket as Spam. Ali naravno, sef nam je administrator, a mi samo obicni smrtnici, te naravno niko nema potrebne privilegije… :-)

Onda sam ja morao da hakujem svoj program na serveru svoje firme… :-)

Nasao sam neku FTP lozinku koju koristimo za upload novih verzija softvera, konektovao se preko nje, pa strpao PHP skriptu koju sam morao da napisem a koja mi omogucava sve administratorske privilegije u folder koji jedini ima 777, pa da poteram tu skriptu sa neta. Sve u svemu, pola sata mucenja i posla, da bih na kraju dobio dozvolu da kliknem na jedan link… :-)

Nema sta, zastitio sam ga, svaka mi dala… Da nisam imao FTP lozinku, nikad ga ne bih obio… (hvalim se?! ma yok…)

Nije lako ovim ‘akerima… :-)

2 komentara »

  1. Zavuk’o vam gari, (lj)ubila ga majka. :-b

    Komentar od Phoenix — 19. januar 2006. @ 19:06

  2. Tooooo dzanki… Sad si ih rasturio ko Novosadsku kosnicu meda (NeoBEE) :)

    Komentar od Pera GENIJE :) — 2. februar 2006. @ 11:30

RSS izvor za komentare na ovaj članak. TrackBack URL

Ostavite komentar

Powered by WordPress