Lutrija (zelena, ne Srbije)

17. avgust 2005.

(Večiti) Student

Napisano pod: Struka — Meelosh @ 0:33

Kako bih opravdao reputaciju iz naslova, kada sam stigao u SAD, pogledao sam opcije za nastavak studiranja. ;-)

Na moju nesreću, postoji velika razlika u školovanju. Ovde se u osnovnoj/srednjoj školi biraju predmeti, pa se samo ti predmeti forsiraju. U prevodu, srednjoškolac ovde ima 5-7 predmeta po polugodištu, a ne 13-15 kao kod nas. To znači da deca iz srednje škole izlaze sa (malo) užim obrazovanjem koje posle nadoknađuju na koledžu.

E sad, pošto je ovde studiranje ekstremno skupo i za njihove pojmove, a kamoli za naše, za ljude kojima je to sekundarna stvar (npr. imigranti) najviše se isplati da se prvo upišu na tzv. community college, u prevodu državni koledž, a ne privatni, na kome se studiranje plaća 70$ po kreditu. U proseku, 1 predmet vredi 3-5 kredita, a po semestru se uzima 4-6 predmeta ako si full-time student. Prostom računicom dolazimo do zaključka da po jednom predmetu treba platiti oko 300$ (sa knjigama i svim ostalim) državnoj ustanovi, dok bi privatnoj ustanovi morao da prodaš bubreg (godina studija košta oko 20-50 hiljada). ;-)

Kada se napuni 60 poena na koledžu, dobija se associate degree, što je kao naša diploma posle Više škole. E sad, razlika između naše Više i njihovog koledža je to što na koledžu imaš obavezne predmete tipa biologija, fizika, sociologija, muzičko, itd., tj. predmeti koji se kod nas uče u srednjoj. Naravno, ovo je college level, pa ne možeš preneti predmete iz naše srednje. :-(

I tako, meni ostaje da upišem community college i da tu položim te opšte predmete. Nakon koledža se upisuje univerzitet, a tamo se bira tzv. major, ili po naški struka. Oni ovde nemaju fakultete, nego univerzitet na kome imaš SVE predmete, i ako hoćeš da ti major bude poljoprivreda, onda imaš skup osnovnih predmeta (ti koje imaš i na koledžu) i skup predmeta koji se bave time. Za bachelor degree, iliti kod nas diplomirani taj-i-taj, treba ti 120 kredita, 60 opštih + 60 major.

No, dosta uvoda… :-D
Da bi se upisao na koledž, moraš da polažeš matematiku i engleski.

Matematika se polaže na kompjuteru preko ProMetric sistema (dobiješ zadatak i 5 ponuđenih odgovora). Počinje se sa geometrijom, pa elementarnom algebrom. Ako si slab iz algebre, sistem te automatski prebacuje na pitanja iz pred-algebre (naj-najosnovnija algebra, komutativnost, asocijativnost, itd… :-) ). Ako si dobar iz algebre, sistem te prebacuje na naprednu algebru, pa na college-level algebra, pa na kraju završi sa trigonometrijom. Sistem te propituje dok ne dođe do oblasti koju ne znaš, jako lepo osmišljeno. ;-) U svakom slučaju, čim završiš test (traje između 15 i 90 minuta, zavisi koliko te oblasti sistem pusti da polažeš), odmah dobiješ rezultate. Na rezultatima ti piše broj bodova iz svih oblasti koje ti je sistem dao i kao zaključak ti stoje šifre predmeta koje možeš da uzmeš u skladu sa znanjem.
Ja sam radio najduže od svih, dobrih 80 minuta, zadnji sam izašao. Iz svih oblasti sam imao oko 90 bodova sem iz trigonometrije iz koje sam imao sramnih 40 bodova samo zato što sam pogrešno zapamtio formule. U svakom slučaju, sistem me je plasirao najviše što može bez obzira na to, tako da mogu odmah da uzmem naprednije predmete. Potrebno je da položim tri matematike (Pre-Calculus, Calculus 1 i Calculus 2).

Odmah posle tog testa, moguće je polagati engleski koji se sastoji iz dva dela: pisanje i čitanje. Prvo se polaže pisanje koje traje 55 minuta. Dobiješ vežbanku i 2 teme (ili 4, zavisi da li gledaš optimistički ;-) ), i udri. Teme su bile:

  1. Studenti iako ne rade često poštom dobijaju ponude za kreditne kartice. Napisati esej o tvom mišljenju da li je to dobro ili loše i objasniti stav.
  2. Neki ljudi vole da žive u velikim gradovima, a neki u predgrađima/malim mestima. Napisati esej i objasniti svoj stav…

Ja sam, naravno, uzeo ovu drugu temu i napisao 2.5 stranice na tu temu.

Posle toga na red je došlo čitanje. Dobiješ 10 tekstova, svaki ima po 5 pasusa. U svakom tekstu fali po 7 reči, a za svaku prazninu imaš 5 ponuđenih odgovora. Znači, potrebno je da razumeš tekstove i da znaš koja reč ide na to mesto. Tekstovi su dosta teški, ima ih iz biologije, ekonomije, građevine, znači nimalo naivno, traži se znanje engleskog za koledž.
Od 70 reči pogodio sam 66, tj. promašio samo 4. Nisam to očekivao! :-D Za divno čudo, i esej su mi ocenili dosta dobro, tako da sam ‘ladno uleteo na engleski jezik najvišeg nivoa. Dozvoljeno mi je da upišem Composition 1 for NonNative Speakers.

Za prolazak koledža potrebno je da položim Composition 1 i 2, Calculus 1 i 2, kao i još 10tak opštih predmeta. Tek onda mogu da odem da se upišem na neki (opet community) univerzitet da bih dobio bachelor degree. Tek na univerzitetu će mi priznati ove (stručne, jeli) predmete sa Više, neće biti problem. ;-)

Sad ostaje samo da studiram u slobodnom vremenu, kao i uvek… :-D

Nema komentara »

Nema komentara.

RSS izvor za komentare na ovaj članak. TrackBack URL

Ostavite komentar

Powered by WordPress