Lutrija (zelena, ne Srbije)

19. maj 2008.

Treća recka!

Napisano pod: Iz dana u dan, Utisci — Meelosh @ 21:00

Danas sam udario treću recku na moj boravak u Sjedinjenim Američkim Državama! Dobro nam ide za sada… Ova recka je bitna iz nekoliko razloga. Prvi, i najvažniji, to je da stric zvanično nije više moj sponzor/garant, što je jedna velika briga manje za obojicu. Sada sam i legalno sam svoj, ni od koga ne zavisim… Ne znam da li zvuči dobro, ili stravično… :-D

Dakle, prešli smo polovinu puta do državljanstva. Ostade mi još samo jedna uspravna! Kad položim za citizenship i udarim finalnu, vodoravnu recku, prestajem da brojim. Evo, obećavam… :-)

2 komentara »

  1. Svaka cast, na stazu i boravku koji si odradio do sada.
    Imam jedno pitanje vezano oko toga garanta ili sponzora.
    Konkretno da li ti je poznato sta sve obuhvata to sto ti je stric bio sponzor prethodne tri godine.
    Da li si imao potreba za koristenjm nekih povlastica od USA i da li si ih mogao koristiti, ili je sve troskove oko tebe morao da snosi tvoj sponzor.
    Cini mi se da sam negde procitao ovde da se nije imalo pravo na nikave povlastice od USA drzave, dok ti vazi garancija sponzora.
    Pazi ovo me interesuje jer sam sa malim detetom dosao u Chicago i sada me interesuje da se prijavim za ALL Kids program ali ne znam da li imam pravo s obzirom da imam sponzora koji je garant za mene i moju porodicu.

    Komentar od Prika — 26. maj 2008. @ 22:29

  2. Garant (sponzor) ispunjava klasičan I-864 formular (ili beše I-134), no nebitno…
    Povlastice nemaš nikakve, samo imaš garanciju pred njima da ne’eš bit’ probisvet. :-)
    To ide otprilike ovako: dok radiš, plaćaš social security tax. Onda ako ostaneš bez posla, oni gledaju koliko si dugo radio i koliko si uplatio u budžet, pa na osnovu toga možeš da dobiješ socijalnu pomoć. E sad, ako se ja prijavim na to (biro rada, ili šta ti je, ovde to zovu collect unemployment), onda se sponzoru to obračunava jer je on garantovao…

    Bar onako kako sam ja razumeo… Ne vidim što bi ti to smetalo za taj (ne znam šta je) program…

    Komentar od Meelosh — 30. maj 2008. @ 0:05

RSS izvor za komentare na ovaj članak. TrackBack URL

Ostavite komentar

Powered by WordPress