Lutrija (zelena, ne Srbije)

6. avgust 2005.

Školigrica (opet)

Napisano pod: Iz dana u dan, Utisci — Meelosh @ 14:52

Moram da napomenem da sam ovaj tekst već jednom napisao, ali nam je server pao dan kasnije, te je ovaj tekst stradao… Sada moram da ga napišem opet, po sećanju… :-(

Prvog i drugog avgusta išao sam na obuku(.net) za security officer-a. State of Illinois (u daljem tekstu SofI) nalaže da svaki security officer mora da obavi tri stvari:

  1. Da da otiske na proveru. Ovde se to radi tako što odeš na jedno od 20tak mesta u gradu koji su ovlašćeni za to i staviš ruke na skener. Da, nema mastila… Kompjuter te “uslika” i direkt pošalje internetom na dva odredišta: policiji SofI-a i FBI-ju. Traje oko 2 nedelje dok obe službe potvrde da si “čist”.
  2. Da si prijavljen da radiš za jednu od security agencija. Ova u koju sam ja otišao zove se Illinois Security Services i oni obezbeđuju zgrade Friedman Properties. (Inače, Friedman je jedan bogati amerikanac koji poseduje gomilu zgrada u centru i još više zgrada u predgrađima. Težina mu se, naravno, meri u milionima $. Inače je vrlo mršav… ;-) No, da se vratim na temu.) Tamo odeš i popuniš 20tak stranica formulara i smatraš se zaposlenim kod njih.
  3. Da prođeš obuku pod nazivom Basic 20-hour training for an unarmed security officer (o tome pišem sad - opet).

Kao što sam naziv kaže, obuka traje 20 sati, smeštenih u 2 radna dana, 8h u ponedeljak, 4h domaćeg zadatka uveče i 8h u utorak.
U razredu je bilo nas sedmoro. Dva meksikanca mojih godina, jedna punačka crnkinja (21 godinu i 2 dece), jedan stariji crnac i dva OGROMNA belca od po 40-50 godina, 150 kila svaki. Nisu toliko veliki koliko su široki. Strašno…
Obuku nam je držao penzionisani policajac Čikaga koji je bio i u marine core-u, i u obežbeđenjima nekih glavnih političara, a sada je predavač i privatni detektiv. :-) Lud lik skroz. Stalno pominje bivšu ženu i stalno zbija neke šale. Meni je odmah rekao da mora da me se pazi (kad je video da sam Srbin) jer smo mi započeli I svetski rat… :-)
Prvog dana nas je učio zakonima: federalnom, civilnom i kriminalnom. Zatim o dužnostima i ovlašćenjima security officer-a. Na primer, kako ne smemo da uhapsimo nikoga, ali smemo da ga zadržimo (detain, not arrest)… :-( Na kraju dana nam je pokazano kako se pišu izveštaji (incident report, daily report…).

Domaći zadatak bio je super. Pušten nam je isečak iz filma Commando u kome trenutni guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger (Governator od milja) u jednom tržnom centru mlati 6-toricu security officera. Zadatak, napisati incident report:-D

Drugog dana smo se bavili zaštitom od vatre, public relations-ima (tj. razgovorom sa ljudima i medijima), pretnjama bombama, nasiljima na radnom mestu i kako obavljati patrolu. :-D
Na kraju drugog dana radili smo tzv. open test. Za neupućene, to je test koji se polaže tako što prvo svi zajedno prođemo kroz pitanja i nađemo odgovore, pa ih popišemo, pa tek onda radimo test, uz literaturu, naravno… ;-)

I tako, dva dana kasnije, postao sam sertifikovani unarmed security officer. Neki su to (nećemo ih sada imenovati) to protumačili kao “unarmed = bez ruku”, a neki čak i kao “bez oružja = ruke su smrtonosno oružje”. :-D

U svakom slučaju, pošto sam otiske dao još nedelju dana ranije i imao sam priznanicu o tome, a dobio sam i diplomu, otišao sam u firmu da im predam tih 20tak formulara. Firma se, inače, nalazi u južnom Čikagu na 109-toj ulici. To je 109 blokova od centra (sredine) grada, a ja sam trenutno nastanjen u drugom predgrađu severno od grada. Znači, put u jednom pravcu od minimalno 90 minuta autoputem. :-)
Odmah su mi dali par termina u kojima da se javim u Friedmanovu zgradu na trening (plaćena satnica) i poslali me po uniformu za koju će mi, naravno, odbijati od plate po 20% dok je ne otplatim. U uniformu spadaju: teget pantalone, teget košulja sa aplikacijama (američka zastava, značka i pozlaćeni name-tag sa ugraviranim prezimenom) i tie-clip. Srećom, u tim Friedmanovim zgradama se ne nosi uniforma, nego je obavezna bela košulja (koju već imam), bordo kravata, zlatni tie-clip i sivi sako. Kravatu i sako dobijes u zgradi u kojoj radiš.
Slikaću se prvom prilikom da mi se malo smejete… ;-)

Sada me polako uvode u posao. Pošto su termini uglavnom popunjeni dobiću nekoliko smena za početak dok se ne otvori još nešto. Za početak ću raditi najverovatnije četvrtkom i petkom drugu smenu (15-23h). U toj zgradi nalazi se 6 firmi, od toga su dve advokatske, jedna je sportski menadžment (dolaze košarkaši u zgradu), jedna je modna agencija (dolaze crnkinje modeli :-D ), a ostale su nebitne… ;-)
Posao se sastoji iz toga što sediš za pultom u lobiju zgrade i proveravaš svima koji ne rade tu lične karte, uzimaš im ih, daješ im name-tag, itd… Imam ispred sebe 11 monitora, na kojima pratiš kamere i liftove.

Početna plata je 8.5$/h bruto, znači negde oko 7$/h neto. Za početak je super… ;-)

2 komentara »

  1. Pa, da i ja dodam nesto…:-)Ko je to prokomentarisao da unarmed znaci bez ruku?Da li je moguce da se neko tako sali:-)
    A sto se tice onog smilea pored crnkinja modela…:-)Nemoj da ti ja dolazim tamo…:-)Mislim, brinem se za tebe jer nisi naoruzan, a one su veoma opasne…I nadam se da te ne ometaju dok radis, mislim da te ne dekoncentrisu…:-)I nadam se da njih ne pretresas na ulazu:-):-)I nemoj da iskoristavas svoje pravo da sumnjive zadrzavas:-)

    Komentar od Daca — 13. avgust 2005. @ 15:32

  2. Mnogo mi se smeulji ova Daca, meni je tu nešto sumljivo…. A i ko je u opšte ta Daca :)

    Komentar od Zlobnik is Back — 13. avgust 2005. @ 20:31

RSS izvor za komentare na ovaj članak. TrackBack URL

Ostavite komentar

Powered by WordPress