Lutrija (zelena, ne Srbije)

18. jun 2006.

New Yorker

Napisano pod: Iz dana u dan — Meelosh @ 20:25

Eto, kako je mali ovaj svet…
Išao sam u gimnaziju u Bački Petrovac, kao i gomila drugih Novosađana. Znao sam iz viđenja jednog momka po imenu Deni, 2 god stariji od mene, lik koji je rođen u Njujorku, a njegovi se vratili u YU kad je imao 6-7god, tako da je i on sa njima, jeli…
Nakon srednje upisao je Poljoprivredni Fakultet (slučajno je uleteo u generaciju koja je polagala dok mi je ćale bio u Brazilu), Mašanov dobar drugar, jer mu je kolega, jeli… :-)

Nego da skratim, kako momak ima USA pasoš, dugo mu je trebalo da digne sidro i da se vrati u “otadžbinu”, u potrazi za boljim životom. Čuo je od Mašana da sam i ja došao ovde, razmenismo preko njega brojeve telefona i uspostavili kontakt, logično, imigranti smo, jeli… ;-)

Momak je u Njujorku radio kao nosač za firmu koja obavlja selidbe, rmbačio po ceo dan. Onda mu je palo na pamet da bi mogao malo da se bavi najunosnijim poslom ovde, a to je da bude vozač kamiona. Jesi 5-6 dana nedeljno van kuće, negde u bestragiji, spavaš u kamionu, ali zato zaradiš tak’e pare da ne možeš da ih potrošiš. ;-) Ali, kako nema ni vozačku za auto (Njujork ima dobar gradski prevoz), mora prvo da polaže za auto. Od države do države (state) su drugačiji zakoni, a u njegovoj (Njujork) se može izaći na polaganje na svakih mesec dana (ako padneš, jeli). Naravno, ovde kod nas u Ilinoisu možeš već sutradan. A kako ovde ima gomila naših, a i dosta kamiondžija, dečko je odlučio da se preseli ovde kod nas.

Naravno da sam mu pomogao, došao je ovde kod mene na par dana dok se ne snađe i ne nađe gajbu, posle ide posao i sve po redu, itd itd itd…

Kakav crni Chicago Downtown, odmah smo otišli u obilazak naših objekata! Pokazali smo mu Gračanicu (našu najveću i najlepšu crkvu ovde), a onda smo otišli u Crkvu Svetog Save u Libertvilu, još severnije od Čikaga. Zbog nje najviše i pišem ovo, jer je ta crkva poznata po jednoj vrlo zanimljivoj činjenici: to je jedina crkva u Americi u kojoj je sahranjen jedan evropski monarh, naš Petar II Karađorđević. Do oktobra 2000-te godine, tu je počivao i naš poznati pisac Jovan Dučić. Tamo je takođe spomenik Srpskom Čiči, armijskom đeneralu Dragoljubu Mihailoviću - Draži.

Slikali smo se malo, zakačio sam neke fotke na kratko dok ne stignu nove, adresa je ista. ;-)

( A?! Koliki uvod… :-D )

Nema komentara »

Nema komentara.

RSS izvor za komentare na ovaj članak. TrackBack URL

Ostavite komentar

Powered by WordPress