Lutrija (zelena, ne Srbije)

7. jun 2005.

Drive-thru

Napisano pod: Utisci — Meelosh @ 22:08

Setio sam se danas događaja od pre nekih 15-tak godina, perioda kada u Novome Sadu nije bilo McDonald’s-a. Glavni grad ih je imao već 5-6, i sećam se da su otvorili prvi Drive-thru McDonald’s na Novom Beogradu, sa radnim vremenom 00-24, nedaleko od mesta gde mi žive baba i deda.
Sećam se kako sam redovno forsirao roditelje, bilo da idemo samo do BG-a ili dalje do Svilajnca (kod drugih babe i dede), da obavezno svratimo u taj McDonald’s, jer je to tada bilo nešto novo, a i jako mi se sviđala ideja da jedem BigMac u kolima, tj. da nam to skretanje sa puta ne oduzme mnogo vremena (lakše je bilo nagovoriti ih). ;-)
Za neupućene, Drive-thru je koncept po kome vozeći se kolima kružiš oko zgrade, pratiš znakove i sve je vrlo jednostavno, tj. svodi se na 3 koraka:

  1. Stati uz pano na kome je cenovnik i izdiktirati svoju porudžbinu u mikrofon,
  2. Produžiti do šaltera br.1 na kome se plaća porudžbina,
  3. Na šalteru br.2 pokupiti svoju porudžbinu u velikoj papirnoj kesi i to je to, idi, jedi gde hoćeš.

Kako je to tada bilo cool, nisam mogao da verujem. Toliko dobro, da u (kasnije otvoreni) Novosadski McDonald’s nisam ušao ni 5 puta za sve ove godine. ;-) Ma zezam, nije zbog toga, nego zbog cena (kako li su me moji onda trpeli, nemam pojma). :-D
A sada, sada sam u SAD-u, zemlji koja je izmislila i McDonald’s i Drive-thru. Imao sam šta i da vidim. Naravno, nema McDondald’s-a koji nema drive-thru, to je ovde sasvim normalno. Morao sam da svratim sa bratom, da “overim” bar jedan, pa makar popio i samo milk-shake (od čokolade, naravno). :-)

No, nije to poenta cele ove priče (nego samo malo poduži uvod). ;-) Iznenadio sam se kad sam video Drive-thru Pharmacy, iliti Apoteku… Ne mogu da verujem da zemlja u kojoj se forsira zdrav život, u kojoj nema pušenja, u kojoj se jedu Cereals za doručak, može da ima potrebu za apotekom u kojoj ćeš kupovati ne izlazeći iz svojih kola. Krajnje zanimljivo & čudno… :-|
Ali, ni to nije vrhunac! Danas sam sa strinom bio u Drive-thru banci. Odeš u banku, ne izađeš iz kola, sve obaviš, i voziš dalje! I sve na jednom šalteru, znači skraćen postupak. Sve liči na neku naplatnu rampu sa 4 trake, samo što je na parkingu… How cool is that? ;-)

3 komentara »

  1. Strašno!!! Počinješ da zvučiš kao ja kad sam se vrn’o iz Amerike (Drive-thru, Cerials). Nego: kljukaju li te vitaminima da se razbacaš, ili si već prošao granicu (čitaj: mator si), pa se ne isplati trošiti uzalud? Ja sam u MN bio sa svojih 12g, morao sam svako jutro (pre ceriala, čini mi se) da popijem pet šarenih ;-). Sreća, nisam bio dugo… :-D
    Eh, da, poenta! :-/ [ako mi ne nacrta smiley-ja, izmeni: ovo je trebalo da bude zbunjeni smajli]
    Ne vidim da je tu išta funny & strange, da se sve obavlja iz kola: manji je rizik za korisnike. I nije cool! Ja i dalje volim da flertujem sa službenicom za šalterom… ;-)
    P.S. Drive-thru sam dvaput isprobao: jednom u Minneapolisu, srugi put u Beogradu, godinama kasnije…

    Komentar od Phoenix (the prodigal son) — 10. jun 2005. @ 4:03

  2. P.S. se odnosi na McDonald’s :-)

    Komentar od Phoenix — 10. jun 2005. @ 4:06

  3. Pa nije to strašno, strašno je mučiti se da prevedeš te reči a da svi znaju o čemu pričaš… ;-) Inače, ne kljukaju me vitaminima, a Cereals uporno odbijam… Pa dok mogu… ;-)
    Vidiš, nisam to gledao sa te strane… U pravu si, bolje je ići na šalter. ;-)

    Komentar od Meelosh — 10. jun 2005. @ 12:31

RSS izvor za komentare na ovaj članak. TrackBack URL

Ostavite komentar

Powered by WordPress