Lutrija (zelena, ne Srbije)

14. jun 2005.

Birokratija

Napisano pod: Lutrija — Meelosh @ 17:43

Danas sam imao vrlo zanimljivu prepirku sa ženom iz Social Security office-a…

Otišao sam jutros pod punom ratnom opremom, sa punim rancem papira, prevoda i kopija, da mi se nađu za svaki slučaj. Mislio sam da mogu da uštedim sebi kasniji trud sa promenom prezimena i da mogu da im pokažem prevod izvoda iz matične knjige rođenih, pa da odmah dobijem SSN na pravo prezime.
I tako, uzmem formular i popunim ga kao SRDJEVIC, nadajući se da neće primetiti da mi i pasoš i zelena karta kažu drugačije. Inače, za vađenje SSNa, potrebna su 2 dokumenta sa slikom i taj formular.
Kad sam stigao na red (izvukli moj broj), priđem ja šalteru, kad tamo sedi neka debela crnkinja u poznim 50-tim. Dam ja njoj sve što treba, ona krene da ubacuje podatke u kompjuter, ali joj nešto ne ide. Posle sam saznao da je to baš zato što je prekucala prezime sa formulara, tj. sa slovom J, pa me nije našla u bazi. Da je pokušala bez slova J, sve bi bilo u redu. Žena, vidno iznervirana zato što joj to ne ide od ruke, počinje da me propituje. Prvo me pitala kako to da mi u krštenici piše da sam rođen u Jugoslaviji, a u zelenoj karti da sam rođen u Srbiji i Crnoj Gori. Pa joj tek onda nije jasno zašto imam pasoš koji je izdala Jugoslavija, a u njemu vizu koja je izdata u SCG. Kad sam joj rekao da je zemlja u zadnjih par godina par puta menjala ime, ona mi odgovori “I’m sure it did.” kao da je ja nešto zezam. :-)
Na kraju je, gledajući onu vizu u pasošu, rekla da mi je pasoš istekao(!) zato što na vizi piše da je izdata NOV23, a da važi do MAY22. Nije vredelo ni što sam joj objašnjavao da je to datum do kog treba da uđem u zemlju i da ispod piše Upon endorsement serves as temporary evidence of lawful permanent residence for 1 year, ona kaže da mi je pasoš(!) istekao. Kažem joj dalje da to ni nije pasoš, nego viza, i da je pasoš validan, kao i viza uostalom, a da je viza PERMANENT, dakle za stalno, a ona meni “Vaš pasoš je istekao”, daje mi papir “We cannot issue you a SS card…” i doviđenja. Ja odlepio! :-(
I tako, izađem napolje neobavljena posla i krenem ka radnji prekoputa da uzmem neki slatkiš jer ništa od sinoć nisam jeo, pa da zovem strinu da dođe po mene. Izlazim ja iz radnje, i vidim crnkinju da izlazi, kanda joj bio kraj smene. Vratim se ja unutra, kad tamo radi neka devojka (plavuša ;-)). Opet ja uzmem broj da čekam (ne zbog nje, Daco), pa sedeh tamo jos 1h, da bih opet sve ispočetka… Naravno, ova devojka je dva puta proverila i na kraju mi rekla da je pogrešno prezime. Dala mi novi, već popunjen papir na kome piše sve isto iz formulara, ali bez slova J.

Ja to potpisao, i sve prođe OK, sad opet čekam SSN, stići će, kažu, za 10-14 dana. :-(

Jesmo mi luda zemlja, menjamo imena, ali stvarno… Bar znamo sta je pasoš, a šta viza. ;-)

3 komentara »

  1. I šta sad reći, da su plavuše bolje od crnkinja u poznim pedesetim? Olako za zaključke, sačekajmo još tih par dana SSN, odnosno JMBG…

    Komentar od korisnik — 14. jun 2005. @ 16:50

  2. Ko bi rekao, ali ipak ovaj put moram da dam prvenstvo plavuši, prvi put ne zbog izgleda (nije nešto extra), nego zbog pameti… ;-)

    Komentar od Meelosh — 14. jun 2005. @ 17:10

  3. miso pametniji si od njih cetiristotineputa i nemoj da se nerviras ako su oni ne dokazni samo teraj po svome i svima ces im pokazati da si u pravu prema tome guraj miso dalje

    Komentar od krvoljub — 15. jun 2005. @ 8:59

RSS izvor za komentare na ovaj članak. TrackBack URL

Ostavite komentar

Powered by WordPress